воскресенье, 25 октября 2015 г.

Навчаючись у Варшаві, українець досліджує польське коріння. Ці поради знадобляться кожному


Дізнатися більше про своє коріння бажає багато хто. Але з чого розпочати? Складні історичні події радянського часу, розкидали родини по світу, приховали численні факти за грифом таємності. 

Однак, хто шукає - той знайде! Своїм успішним досвідом і порадами ділиться Дмитростудент школи "LOGOS", який зараз навчається і живе у Варшаві. 

- Дмитре, як давно ти зацікавився своїм корінням? 

- У кінці 1990-х рр. мій нині покійний д.Сєва, приніс із родинного будинку, де мешкала уся родина матері, дерев’яну скриньку з різними старими паперами. Серед них були квитанції, записки про ціни на базарі та різноманітні документи (свідоцтво про шлюб, народження тощо). Усі були датовані 1900-1930 роками. 


Ще тоді я багато дізнався про походження самого будинку, а також про родину моєї бабці, польки за походженням. Та згодом я пішов до лав збройних сил України і вивчення родоводу довелося відкласти.

- Коли ж ти знову повернувся до вивчення історії свого роду?

- Аж взимку 2008/09 років я знову зацікавився походженням. Просто написав у Google дівоче прізвище своєї бабці – Волонсевич.

Моєму здивуванню не було меж, коли натрапив на сайт свого троюрідного брата Петра з Ополе (Польща). Він із 2003 року також зацікався нашим корінням та багато чого вже встиг віднайти.

На його сайті представлена моя гілка в електронному генеалогічному дереві.

Виявилось, що засновнику нашого роду (протопласту) Івану Волинцю за заслуги перед Польщею та безпосередньо королем Сигізмундом І Старим та королевою Боною Сфорцою у 1557 році було надано привілеї та саме прізвище, адже раніше люди їх просто не мали.

До 1918 року було також написане наше генеалогічне дерево, яке містило усіх чоловіків (жінок на ньому не вказували) від 1500 року до 1918 року, а це біля ХІІІ поколінь. Закінчувалось воно на браті моєї бабці Ванди (1908-1985).

- Це дивовижно, що завдяки Інтернету ти міг дізнатися так багато інформації і віднайти кузена. Дмитре, а що
 ти зміг довідатися, перебуваючи безпосередньо у Польщі? 

- Приїхавши до Польщі я нарешті побачився зі своїм двоюріднім кузеном, та дізнався від нього ще більше детальної інформації про нашу родину, її історію та непросту долю за часів панування Царської Росії та і за комуністичного строю СРСР. А також про наш родинний дворянський герб Orla.

Кузен та брати моєї бабці з 1918 років разом з Йозефом Пілсудським воювали проти більшовиків, доходили до самого Києва у 1920 році. Потім були військовими метеорологами, хотіли стати льотчиками, але у 1939 році їх полк був евакуйований до Франції, а потім до Англії, де загинув Йозеф.
А от Антоній пережив ІІ світову Війну й став дідусем Петра (мого кузена).

- Чи звертався до архівних установ Польщі?

Так, я зробив запит до Centralne Archiwum Wojskowe (Центрального Військового Архіву Польщі) щодо моїх двоюрідних дідусів. Хочу більше дізнатися про їх військову кар’єру, нагороди та місця перебування.

Це, звичайно, стане в нагоді при отриманні Карти Сталого побуту, але не в цьому річ. Усі хто починає шукати якусь інформацію про своїх предків, від ще живих родичів та дідусів, з архіву чи в Інтернеті, згодом краще починають розуміти історію не тільки свого краю, але загальну історію Європи і навіть Світу!

-  Що порадиш тим, хто хоче віднайти своє коріння?

Намалюйте на папері або у Word чи Excel свою клітинку з ім’ям, прізвищем, датою та місцем народження, важливими етапами у житті (школа, армія, інститут, робота, одруження, розлучення) й продовжуйте домальовувати своїх батьків, дітей, братів та сестер, бабцю та дідуся (своїх та дружини).

Коли закінчиться відома Вам інформація, зробіть невеличку анкету для опитування родичів, сусідів та знайомих родини. І питання за питанням почніть свій власний детектив з багатьма цікавими та невідомими фактами по його закінченню.

- Куди б порадив звернутися тим, хто починає досліджувати свій родовід?

З дещо більшим багажем даних вже можна звертатись до місцевого, районного, обласного, військового Архіву в Україні. 
Ось чи не повний їх перелік: http://www.archives.gov.ua/Archives/ 
Або до Архіву Національного чи Воєводського у Польщі. 

Пропоную деякі корисні посилання:
Archiwa Państwowe

Serwis Szukaj w Archiwach 

Naczelna Dyrekcja Archiwów Państwowych 

Narodowe Archiwum Cyfrowe  

Archiwum Główne Akt Dawnych

Archiwum Państwowe w Warszawie

Archiwum Akt Nowych  


І насамкінець, поради польською мовою про те, що кожен може стати генеалогом.

Отже, як виявляється, є багато можливостей, щоб дослітити свій родовід, дізатися більше про родинне коріння. 
Можливо, варто розпочати вже сьогодні? 
Сподіваємось, наші поради стануть Вам у нагоді!

Юлія Гончар, спеціально для Media IC.

Комментариев нет:

Отправить комментарий